Planta Belladonna Gyógyszertár Kft
2254 Szentmártonkáta, Rákóczi u. 52/G.
Tel.: 29/462-106
e-mail: belladonna@belladonna.hu


BANKKÁRTYÁS FIZETÉS, EGÉSZSÉGPÉNZTÁRI KÁRTYÁK, UTALVÁNYOK ELFOGADÁSA

TESTSÚLYMÉRÉS

Népegészségügyi kampány: Fókuszban a stroke megelőzés


Szélütés, guta vagy stroke. Mindhárom kifejezés ugyanazt a rettegett betegséget takarja. Pedig gondos odafigyeléssel, a kockázati tényezők és a hajlamosító betegségek kezelésével a szélütés kockázata akár 80 százalékkal is csökkenthető!
A szélütés - angol szóval stroke - az agy hirtelen kialakuló károsodása, amelyet vérkeringési zavar okoz. Ennek leggyakoribb oka az agyérgörcs, amikor az agyat tápláló verőér elzáródik, így az agysejtek nem jutnak oxigénhez, és perceken belül elhalnak.

Mi az a TIA, és miben különbözik a szélütéstől?
? TIA (tranziens isémiás attak) magyarul átmeneti agyi keringészavart jelent, aminél a tünetek 24 órán belül rendeződnek. A szélütés ezzel szemben maradandó károsodást okoz.
? Minden harmadik szélütéses esetet megelőz egy TIA, ami után általában egy éven belül lép fel a súlyosabb betegség, a stroke.
? A TIA fontos előjel, bár a tünetei megegyeznek a szélütéssel. Ezért forduljon azonnal orvoshoz, amint jelentkeznek a panaszok!
Milyen típusai lehetnek a szélütésnek?
1. Agyérelzáródás: A szélütéses esetek 80 százalékáért felelős. Ha az erek elzáródása az agyban alakul kitrombózisról, ha egy máshonnan besodródott vérrög miatt következik be, embóliáról beszélünk.
2. Vérzéses szélütés: Noha ritkábban fordul elő, általában súlyosabb kimenetelű. Két formája az agyállományi és a pókhálóhártya vérzés.
Milyen tünetei lehetnek a szélütésnek?
? Hirtelen kezdődő féloldali bénulás, vagy zsibbadás az arcon, a karban vagy a lábban
? Hirtelen zavartság, beszédértési vagy beszélési nehézség
? Hirtelen kezdődő járászavar vagy szédülés, mozgáskoordinációs zavar
? hirtelen kezdődő erős, ismeretlen eredetű fejfájás
Ha ilyen tüneteket észlel magán vagy másokon, azonnal forduljon orvoshoz, vagy hívja a mentőket! A három órán belül beadott vérrögoldó megelőzheti a végleges bénulást!
Mi fokozza a szélütés kockázatát?
Módosítható kockázati tényezők
? Dohányzás
? Mozgásszegény életmód, elhízás
? Magas vérnyomás
? Szívritmuszavarok
? Egyes további szívbetegségek
? Cukorbetegség
? Kóros vérzsír szint
Nem befolyásolható tényezők
? Kor: idősebbeknél gyakoribb
? Nem: férfiaknál gyakoribb, ugyanakkor nőknél veszélyesebb.
? Családi előfordulás
A kockázati tényezők és hajlamosító betegségek megfelelő kezelése a stroke kialakulásának kockázatát akár 80 százalékkal is csökkentheti! Így rendszeres mozgással, füstmentes élettel vagy a meglévő betegségeit érintő gondos odafigyeléssel Ön is sokat tehet az egészségéért!
Forrás: Magyar Nemzeti SzívalapítványEddigi látogatók száma:
3